Siła płynie z gór !
SZUKAJ W SERWISIE B5
NEWSLETTER Newsletter
BESKIDZKA 5 DLA MIESZKAŃCÓW Beskidzki produkt na 5
SZUKAJ NOCLEGU: przejdź do bazy noclegowej SZUKAJ ATRAKCJI przejdź do bazy atrakcji FILM O BESKIDZKIEJ 5 zobacz film

Beskidzkie smaki

Jeśli jesteś smakoszem, który ceni naturalne produkty i przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury, wybierz się w kulinarną podróż po Beskidzkiej 5. W każdej miejscowości znajdują się regionalne karczmy, a w wielu gospodarstwach agroturystycznych możesz skosztować specjałów prawdziwie domowej, góralskiej kuchni.

Do tradycyjnych potraw Beskidzkiej 5 należą: różne gatunki sera (z mleka owczego i krowiego); pieczone na blasze placki ziemniaczane (często podawane z wyrzoskami); kiszona kapusta z łomastą (ze szpyrkami); zalewajka (wywar z wędzonki zalewany mlekiemi podawany z parzitką – ze szczypiorkiem); bachora (świńskie kiszki nadziewane tartymi ziemniakami) czy kubuś – tarte ziemniaki zalewane gorącym mlekiem i pieczone z dodatkiem świeżych śliwek i jabłek.

W przeszłości beskidzcy górale rzadko jadali mięso; pojawiało się ono na stołach przede wszystkim przy okazji zbijaczki (świniobicia). Na szczęście dzisiaj nie trzeba czekać aż do zbijaczki, żeby skosztować znakomitego schabu po góralsku czy żeberek… Niezapomnianą rozkoszą dla podniebienia są także tutejsze ciasta drożdżowe: buchta, zawijoki (makowce) czy kołocze z borówkami lub z serem.

Tym, którzy chcieliby na własne oczy poznać proces powstawania tradycyjnych specjałów, polecamy wizytę w Chlebowej Chacie w Górkach Małych – tam, po wcześniejszym umówieniu się, można obejrzeć tradycyjne maszyny wykorzystywane dawniej do uprawy i obróbki ziarna, spróbować młócenia cepami, zmielić zboże na żarnach i własnoręcznie upiec podpłomyki, a potem zajadać się nimi razem ze świeżo ubitym masłem i miodem o zapachu górskiej łąki.

Beskidzkie smaki


Brenna
Istebna
Szczyrk
Ustroń
Wisła